”Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större” står det ovanför ingången till Uppsala Universitets aula. Det sammanfattar en mycket väl den frågeställning de flesta av oss ställs inför just precis nu.
Vi får lära oss att vi kan lära oss allt. Att skolan, den akademiska världen och arbetslivet kan lära oss allt som är värt att känna till. Att vetenskapen har alla svaren. Dina frågor kring de djupare sambanden är ovidkommande och din energi bör fokuseras på produktivt arbete istället. ”Get a job”.
Vi avancerar i samhället baserat på våra inlärda färdigheter och uppnår positioner, status och ryktbarhet baserat på dessa. Att ifrågasätta grunderna på vilket detta vilar är allt annat än enkelt. Den inlärda kunskapen är förseglad med ett lås av stolthet i den samhälleliga rangordningen.
Klart som fan man blir förbannad när det inte är som man lärt sig. När man under decennier kämpat med att undertycka de egna behoven och känslorna för att vara en ”god medborgare” och komma någonstans – när man investerat i en utbildning, offrat saker för ett arbete och har en vardag som inte ger en endaste minut över eftersom man ju är en ”lyckad människa”.
Då blir man förbannad när någon lite stillsamt visar att saker och ting inte är som man fått lära sig. Att vetenskapen är en kuliss bland många andra för att hålla var och en tillbaka och inte rota för djupt i själens vrår. Att ekonomi är något konstruerat, att framgång köps på bekostnad av mänsklig godhet och att lösningen på de outtalade frågorna vibrerar omkring oss och inte kan köpas på Media Markt.
Klart som fan man blir förbannad. För i den förenklade, inlärda världen har man rätt att ha rätt. Och om man har rätt har någon annan fel. Men mest fel av alla har naturligtvis de religiösa idioterna. De som tror på något slags Gudom. Att det finns en större kraft, bortom våra sociala och inlärda mönster. Att vi kanske inte vet allt. De där genomflummiga sökarna.
Det tar tid att vända på stenarna och vända kunskap till insikt. I allt vi lärt oss finns frön som placeras i nya kontexter och ger insikter. När sedan dessa länkats samman till sammanhang är intuitionen ett överlägset redskap. När intuitionen får leda och kunskapen blir ett stöd flyter det på bra. Men så länge som stolt kunskap får leda kommer vi absolut ingenstans.
måndag 27 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar