onsdag 27 mars 2013

Granskningslistan

En tanke kring vad journalistik skulle kunnat vara om inte tryckpressarna varit betalda med finansiella pengar. En tanke på journalisten som bevakare av sina läsares intressen. En tanke på en yrkeskår som skriver för sina läsare och inte sina huvudmän.

Vilken skillnad det skulle bli! Precis samma skillnad som om livsmedelsproducenter skulle producera livsmedel för sina kunders skull och inte för sina ägares finansiella vinning. Eller som om politiker jobbade för att bevaka sina medborgares intressen. Det skulle ju vara helt underbart, inte sant?

Jag såg framför mig en granskningslista. En lista på ämnen som läsarna är intresserade av. En lista som fylls på och betas av. Ett slags journalistsiskt ärendehanteringssystem där skribenten tar en eller flera punkter/frågeställningar ur lådan och inte ger sig förrän det finns en ordentlig genomgång bortom politiskt korrekta antaganden eller förenklade halvsanningar. Äkta penetrerande journalistik.

Kanske skulle det vara så att frågeställaren får bedöma huruvida hans eller hennes frågor verkligen blev besvarade. Och de skribenter som bäst svarar upp mot frågeställarnas svar rörande svarets relevans blir de som vederbörligen bör ges till exempel stora journalistpris och andra utmärkelser.

Precis detta system finns idag för programmerare. Kika in på stackoverflow.com. Svar på frågor i bästa samarbetsordning. Det finns många sajter som bygger på samma plattform och som har samma upplägg - se stackexchange.com.


Men vänta ett spadtag – man behöver inga tryckpressar längre! Vi har ju internet. Och vänta igen – det finns hur mycket skrivet över hela nätet av människor som engagerar sig och sätter sig in. Dags för lite samordning då kanske. Inte åsiktsmässig eller motivmässig utan ett moln av frågeställningar för hugade att beskriva.

Så tar vi det därifrån.

1 kommentar:

  1. Ah precis . Ett exempel på affärsområde som inte kräver andra investeringar en tillstånd och intresse att tjäna big money.
    Gala bra sa tuppen.
    Fast helst i USA förstås.

    SvaraRadera