"Det uppslitande inbördeskriget skapade enorma flyktingströmmar och värdefull kunskap har i dag gått förlorad. Vem som helst kan inte odla en åker. Därför är man beroende av utländska investeringar, som i sin tur kräver ett juridiskt ramverk för att inte lokalinvånarna ska gå miste om intäkter."Citat från en artikel om Södra Sudans potentiella jordbruk på DN.se idag.
Vem som helst kan med mycket enkla medel odla en åker för sitt eget bruk och i den skala det kräver respektive tillåter. Storskaligheten finns kanske där just för att de utländska investeringarna ska ha ett existensberättigande. Och så vidare.
Men du inser väl att detta inte handlar om att föda odlarna själva? Frågan är om man kan få jordbruket att bli en lönsam exportindustri. Detta är ju en förutsättning för att landet ska bli något annat än extremt fattigt.
SvaraRaderaLönsam export kräver ju att man konkurrerar på den globala marknaden, och det kan inte vem som hellst. Ännu mindre kan vem som hellst göra detta på ett hållbart sätt, risken är mycket stor att vem som hellst skulle driva ett jordbruk som leder till erosion, vattenbrist, etc...
@Martin Berg
SvaraRaderaDu inser att du är ute och cyklar i nattmössan? På marknader i Afrika kan du köpa Europeiska jordbruksprodukter som är subventionerade av EU för en bråkdel av priset som den inhemska bönderna kan producera för. Tror du det är en slump att såm är fallet?
Att slå sönder jordbruket, tvinga de fattiga bönderna att flytta till städerna så att landet tappar all form av egen förmåga till att försörja sig är den "globala marknaden" som du pratar om - den finns helt enkelt inte! Det är en illusion som korkade ekonomer blivit hjärntvättade med - "inse det".
När landet inte kan försörja sig måste de jaga dollar för att kunna försörja sin befolkning. De blir lydiga tjänare av penningen. Att så är fallet är ingen slump.
@Martin Berg: Jo, det är precis det som är nyckelfrågan här. Den om storskalighet och småskalighet. Den hållbara småskaligheten visavi den inbyggt ohållbara storskaligheten.
SvaraRadera"Ännu mindre kan vem som hellst göra detta på ett hållbart sätt, risken är mycket stor att vem som hellst skulle driva ett jordbruk som leder till erosion, vattenbrist, etc..." Jag håller inte med dig, faktiskt. För fem-sex år sedan hade jag hållit med dig och resonerat precis som du gör, men inte idag. Jag har kommit att inse att om den som ska bruka marken bor på den och lever av den så bygger man in balansen.
Samma balans bygger man effektivt bort genom att paketera brukandet av jorden som exportvara. Tyvärr. Det hade varit underbart om det fungerade - och det har varit ganska smärtsamt att inse att det faktiskt är konstruerat för att inte fungera.
@Lincoln. Precis så. Tyvärr.
Här närmar vi oss en mycket central del i hur vi ska lösa upp knuten.
En annan aspekt på detta är att när man odlar ett och samma område och hela tiden för bort de grödor som där produceras, så utarmas med tiden den producerande arean. Då måste man tillföra nya näringsämnen utifrån, fosfat, kväve mm, annars växer det snart ingenting och öknarna ut sig på det som en gång var bördigt landskap. Storskaligt jordbruk kräver fossildriven logistik och den varan kommer det framöver att finnas mindre och mindre av.
SvaraRaderaMånga av oss tror fortfarande att dagens pengar i sig själva representerar ett värde. Man måste i stället se till det som i efterhand ger pengarna ett värde och där har naturen nu satt upp de gränser som dagens ekonomer har svårt att acceptera.
/Farfar
Överhuvud taget går det inte att ha åker i tropiska och över och under tropikerna, det går bara bruka en jord på det sättet i tre år sen är jorden utarmad.
SvaraRaderaJorden i tropikerna är beroende av träd buskar som då om man komponerar rätt innebär till slut endast skötsel i form av att bara plocka och äta. Finns mye att titta på i dessa fall om man vill förstå det hela.
Det går inte förstå genom svenska bruket av jorden i alla fall i det traditionella som förmodligen var det traditionella som ledde till svält här me och stor utvandring.