onsdag 31 mars 2010

Möjligt omöjligt

Bara 2300 mil kvar, bäst att kasta sig på telefonen och boka...



Det är faschinerande. Min åttonde volvo. Jag har som regel fått be verkstaden att släcka lampan tre gånger per serviceintervall. De lovar varje gång att de nu stängt av den permanent. Så det så.

Definiera omöjligt: Resa till månen? Bota Cancer? Stänga av servicelampan. Yes!

Får ta upp saken med kinserna.

Gitterbugg

Jitter. Bugg. Jag gitter inte. Bugg – problem.

Den nye killen på kontoret – praktikanten. En ruskigt kompetent utvecklare vad det verkar. På fritiden dansar han. Lindy hop.

Yrkesmässigt är han som sagt programmerare. Överhörde honom prata bugg vid kaffebryggaren. Ordvitsfaschisten kunde inte låta bli – ”så passande att du dansar bugg” (underförstått "Här får du ju rätta buggar”). Inte helt omöjlig den där för han log – mer än de flesta skulle ha orkat. ”Men jag dansar inte bugg, jag dansar Lindy hop”.

Ok. Hm, en annan sak alltså. Men så upplyste han mig om att en Lindy hop faktiskt är samma sak som Jitterbug fastän utfört av personer av icke-afrikanskt ursprung. Så förstod jag saken.

Och så for det vidare, den där irriterande ordbajsexpressen. Buggar är problem. När man har problem ringer man kundtjänst. Kundtjänstorganisationer är i hög grad fortfarande utformade så att mycket går ut på att få den behövande att inte ställa sin fråga. Att inte orka hela vägen. Att inte felanmäla eller vad det nu är. Utmattning.

Du tvingas lyssna på 30 sekunders nonsens bara för att du inte ska orka. Du kan inte göra ditt val innan alternativen är upplästa för att du inte ska orka. Systemet är utformat för att försöka hoppa förbi ditt problem. Det gör en Lindy hop långt över din olyckssaliga belägenhet.

Men om du uthärdar. Om du orkar. Framhärdar. Gitter. Om ditt fel når ända fram till den heliga gralen ur vilken de potentiella åtgärdandena hämtar sin nektar. Då har du åstadkommit en Jitterbugg. Nej, en Gitterbugg. En som gitter. En som orkat ta sig hela vägen.

Eller såhär:

Jitterbugg är ju också ett slags bakverk. En bulle. Något slags bullskit. Bullshit. Ok. Lindy hop enligt ovan nämnda definition är ju högst detsamma.


Ja, jag vet. Men jag kan inte... Sorry.

Spök

Tittar sällan ut genom tågfönstret numera. Men varje gång jag passerar stället där jag växte upp. Varenda gång. Som om en biologisk mekanism drar blicken från skärmen och ut genom fönstret. Vackert är det kanske inte, men det är väl igenkänt.

Varje gång. Spökigt.


Den nerlagda brandstationen. Ett virkesförråd. Den gamla sågens baksida. Den som brann ner.

"Tekniskt fel" sällan tekniskt

06.26
Ordinarie avgångstid.

06.34
"Pling"
"Godmorgon mina damer och herrar. Vi har tyvärr ett litet tekniskt fel som vi hoppas att få löst snart men kommer att bli stående här några minuter till".

06.40
"Pling"
"Godmorgon mina damer och herrar och välkomna till detta tåg som ska ta oss till Stockholm. Vi är idag cirka 20 minuter försenade härifrån Gävle och det beror på att jag som lokförare helt enkelt försov mig. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för detta och ska göra allt jag kan för att köra in så mycket av tiden som möjligt. Tack."

Tekniskt fel. Denna fras är alltid en anledning till kritiskt tänkande från åhöraren.

Starkt av sömntutan att säga som det var. En sannolikt helt unik händelse.


En lokförares förmodade verklighet i sovande tillstånd.

måndag 29 mars 2010

Hemma efter en vecka på andra sidan klotet

Förra veckan var jag lite bortrest. Jobbresa i grunden. Men med någon. Någon som jag till sommaren ämnar äkta och därigenom erhålla möjligheten att benämna med epitetet Min Fru, eller mer vardagligt Frugan.

Jag har aldrig velat ha någon med mig vid långresor eftersom ett denna tid i isolation tyckts mig varandes alldeles för värdefull att delas med någon babblare. Men nu hade jag inte riktigt något val. Den affärsmässiga potentialen med trippen stod i direkt konflikt med att vara från den där blivande frugan en hel vecka. Lämna henne hemma bland mörka granar och själv gå i småbitar av saknad? Nej, det blev till att packa henne med sig. Hon som aldrig flugit förut och som har en absolut bortre smärtgräns i fråga om att få röka på två timmar. Och jag som fundamentalistisk ensamvarg – lovande, inte sant?

En bit på väg (när nämnda flygdebutant insett att hon inte skulle dö, ungefär) kunde jag emellertid konstatera luftburen tvåsamhet som varandes ytterst tillfredsställande. Att nämnda reskamrat dessutom är liten till växten och möjliggör för undertecknads icke-flygplansanpassade extremiteter att utbreda sig något litet mer skadade knappast helhetsintrycket. Jag fick dela lyckan hos den som får röka efter tolv timmar på ett rökförbjudet flygplan och hade någon att dela alla fånigheter man snappar ute i flygsystemens värld med. En med vilken även tystnaden är otvungen. En som har ett lika skruvat sinne som mitt eget. En lika dålig humor och ett annars av omgivningen identifierat som irriterande papegojartat ordskruveri. Funkar. Funkar riktigt rackarns bra visade det sig.

Väl på plats var det oväntat bra jobberier. Som om allt mognat fram till den plockbara punkten. En nygammal jobbarvän som ordnat och hanterar saker på det mest fenomenala sätt. Uppgrävda intäkter och givande möten i den varma sociala stämning ur vilken riktigt goda saker emanerar.

Och 29 grader i skuggan. Skimrande stränder. En pool på taket. Häftiga fåglar och kryp. Några läskiga. Någon som ser till att jag kommer ut från stan. Flyttar till stranden istället och tar båten till jobbet. Käkar pizza till middag. Dricker VB. Njuter av livet på andra sidan. Knappast första gången jag var där. Men första gången jag upplevde det. Och definitivt inte sista.

Så kommer man hem med 36 timmars expressresa i röven. Precis tillräckligt för att man inte ska börja fundera på att åka tillbaka det första man gör.

Här äger leran och snön sceneriet. Men ändå riktigt ljuvligt. Fåglarna kvittrar. Luften är hög och full av löften. Marken väntar otåligt under slasket, full av liv och sommardrömmar.

Jag tror att detta är de två paradisen på planeten. Präglade av den vidstäckta friheten, av den relativt glesa befolkningen. Av den natur som definierar omgivningen men inte några gränser i det som det obebyggda gör med ett av naturen expansivt sinne. Prestigelöshet och humor. Man är instinktivt hemma. Fastän det är nästan så långt bort man kan komma. Vilket ju faktiskt är helt naturligt.

Härliga överensstämmanden. Perfekta anledningar. En sagolik tur att få kombinera nytta och nöje på ett sätt som jag inser måste vara få förunnat. Men trots att leran och snön äger denna del av planeten är det riktigt, riktigt skönt att vara hemma igen. Med lilla blivande frugan, hennes avkomma, hund, katter och våra får. Och min alldeles, alldeles egna traktor.


iPhone har inte världens bästa kamera. Men den är alltid med

söndag 28 mars 2010

Earth Hour

Earth Hour var det ja. Släcka lampan i 60 minuter. Stort. Vackert. Underbart meningsfullt.

Men hur påverkar detta elnätet? Om väldigt många väljer att manifestera sitt vaddetnuär genom att släcka lilla lampan och sedan tända den igen en timme senare, borde inte elnätet ta stryk av det?

Jag fattar inte riktigt vitsen. Jo - jag har förstått den stora problembilden men fattar inte manifestationen. Men å andra sidan vet jag att de som gör något för att visa att de bryr sig ofta gör det för att få känna sig lite bättre än andra. Fast det egentligen inte gör ett skit nytta. För att visa att man bryr sig, men inte för att man bryr sig nödvändigtvis. Och att de som verkligen gör något nyttigt sällan får kred för det.

Släcka lampan 60 minuter. Tror det handlar om den där sortens spänning man fann på mellanstadiediskot, snarare.

Själv satt jag ombord på en 747:a genom tio tidszoner av nämnda tillställning. Den värsta koldioxidkanon som någonsin funnits. Jag är en dålig, dålig, dålig människa.

Earth Hour. Ska man jorda fasen eller nollan?

fredag 19 mars 2010

Här - jag är här borta!

Dags igen för en liten blygsam vurpa till den stora staden S på andra sidan klotet. Hur kan en stad fyra gånger så stor som Stockholm emanicipera känslan av en liten trevlig by? Vad är det som gör att det är så – eller vad är det som gör att det inte är så överallt.

Den här gången får jag sällskap – premiär! Jag har aldrig velat ha det förut. Men saker förändras dessbättre. Värst för sällskapet för jag kommer att fisa och snarka hela vägen ner och väl där kommer jag mest att jobba.

Hon är modig, den där. Och lite kaxig, förståss. Lite.


Bilden lånad enligt denna licens.

Mr Smidig

Hemma hos oss säger man ”Lars” efter att någon rapat.

Och visst rapar Lars. Och rapar. Och rapar. Jag föraktar honom grundligt och genomgående för vad han håller på med. Den där självgoda, målmedvetna respektlösheten. Vilksen fjant.

Visst, man borde väl få rita vilken gammal byracka man vill. Tryck- och yttrandefrihet och så vidare. Men speciellt smidigt är han inte. Eller intressant för den delen. Fjant.

tisdag 16 mars 2010

Snorskalle

Barbö bli jänan åggdå däppd näl nädan bli de? Jäbla snorkalle.

söndag 14 mars 2010

WEdge

We coupled in the midst of change. Tumulus and revenge.

It brought us to the cutting Edge. A perfect soothing wedge.

We sought and found within desire. Most confident with fire.

What used to live could scent anew. The scent of life as true.

Vara kaktus

Minns inte vem som berättade det, men mest sannolikt hörde jag det på radio. Måste ha varit på väg söderut från göteborg vid Kungsbacka. Sannolikt i en hyrd roströd Opel Astra på väg till Hyltebruk för att ta fukthaltsprover åt SLU. I så fall var det 1994. Eller så tänkte jag bara på Kungsbacka när jag hörde det.

Hursomhelst.

Det var något slags utvecklingsboss – på ABB eller Ericsson, minns inte det heller. När han hade ett riktigt svårt problem brukade han prata med sin kaktus om saken. Den kaktus han hade på skrivbordet. Han fick inte direkt några svar men han fick beskriva problemet vilket ju som regel löste upp knuten. Om det var riktigt knivigt bad han en kollega att ” vara kaktus åt mig en stund?”.

Gjorde intryck. Igår tipsade jag min 93-åriga farmor om strategin. Hon fann den tilltalande, sa hon.

lördag 13 mars 2010

Pink-in-park

Kollegan var sen, jag väntade på honom i ett soligt hörn av parken. En sådär spänstigt arrogant ”I work at a bank in The City”-kille kom springandes mot en taxi som han fick hejd på. Ställde ifrån sig sin ”well over £ 1000”-portfölj på gatan för att rota efter något i saville-row-kostymen. Under tiden lufsade en liten terrier förbi och hann slå en sjua på nämnda portfölj. ”I work at a bank in The City”-killen hittade något i en ficka, sa till chauffören vart han skulle och studsade upp i taxin med pinkväskan i högsta hugg. Fortsättningen på denna tilldragelse fick jag dessvärre inte bevittna.

tisdag 9 mars 2010

”Ring oss när det inte går att ringa så upprättar vi en felanmälan”

Idag blev det till slut hat-trick! En dikeskörning med varje stor teleoperatör i vårt avlånga land. Detta måste firas!


Efter 10 minuter i telefonkö.

”Tele2 kundtjänst, jag heter siochså

”Ja hej, vi har störningar i vår telefoni och ADSL”

”OK, vad har ni för problem?”

”Mellan varven fungerar inte telefonen. Just nu fungerar den eftersom jag pratar med dig”

”OK, i så fall kan jag inget göra – du får ringa igen när telefonen inte fungerar”

WTF?


Jag ringer igen, denna gång från mobilen. Eftersom jag bor i skogen har jag taskig mobiltäckning. Samtalet bryts som regel efter någon minut. Precis den tiden det tar för en kundtjänstmedarbetare att försöka mäta min telefonledning. Naturligtvis ringer ingen tillbaka trots min önskan därom utan jag får börja om från början igen. Efter fyra försök får jag reda på att jag måste ringa innan klockan 18. Loveley!

Visst, jag blir arg. Jag är beroende av telefon och bredband för alltmöjligt. Jag brukar aldrig skälla på kundtjänstmedarbetare. Brukar aldrig. Men idag var jag redan lite ilsken på grund av en frisörfadäs så det pyste lite. Det skulle det inte fått göra. Det är oproffsigt. Dålig karma.

För man ska ju inte skälla på kundtjänstmedarbetare. Det förändrar ingenting. Inte vad gäller det man försöker åstadkomma i alla fall. Däremot kanske ilskan smittar av sig. Till kundtjänstmedarbetaren, alltså. Denne tar med sig ilskan hem och andas ut det över sin familj. Kanske blir han arg på sitt barn som spiller ut mjölken vid middagsbordet. Barnet tar i sin tur med sig ilskan till dagis dagen därpå. Det blir tungan på vågen som får en konflikt att urarta och barnet i fråga blir stämplat som problembarn av dagispersonalen som hellre dricker kaffe än försöker förstå barnets frustration (sådana pedagoger finns det ju också undantagsvis). Barnet hamnar snett i sin uppväxt och deltar i de tidiga tonåren i en gruppväldtäkt mot en trettonårig flicka. Flickan växer upp och hela hennes existens kommer att gå ut på att hämnas det som hände i tidiga tonåren. Hon förför en äldre man och när akten är slut skär hon bestialiskt genitalierna av honom och skickar dem i ett kuvert till hans fru som i chocken ringer aftonbladet. Mannen hade ett förtroendeuppdrag i FN och händelsen orsakar stor diplomatisk kris, något som kom mycket olämpligt i och med att Syd- och Nordkorea just med denne medlares hjälp stod i begrepp att teckna ett avtal om passfrihet (det har ju hunnit gå några år). När förhandlingarna hotar att bryta samman tar en lite bråkigare fraktion på den norra sidan chansen att göda en konflikt med Syd och denna konflikt eskalerar till den första kärnvapenattacken i modern tid. Mot Seoul med oräknerliga dödsoffer som följd.

Ja, det är bara några exempel på vad som kan hända om du skäller på en kundtjänstmedarbetare.

Och det vet telebolagen. De vet att man vet. De vet att man inte vill skälla. Att man känner sig taskig (med rätta) när man gjort det. Så de kommer undan med taskig service en stund till.

Jag smakar på orden från förra stycket – ”det vet telebolagen”. Kan företag veta saker, har de känslor, intentioner, kunskap och färdigheter? Knowledge management var stort i slutet av 1990-talet. Dags för en korsbefruktning… Parantes.

För att ytteligare skjuta problemet från sig så har man utformat diverse ”features” för att fördröja användaren innan denne når den heliga supportgralen. Vanliga metoder är 1) att man har chatfunktioner i sina kundtjänstidor som låtsas lyssna på problemet men sedan säger att man nog får ta och ringa kundtjänst i alla fall, 2) att man inte kan trycka förbi långa haranger om ”prova det och det innan du får prata med oss”, 3) att man – trots att man pluggat in hela menysystemet i huvudet – inte kan trycka direkt på det val man vill utan istället måste lyssna igenom hela det bevingade budskapet inklusive ”för att lyssna på dina val igen, tryck nio”.

Min sambo skulle avsluta sitt abonnemang hos tre för några månader sedan. Hon hade tröttnat på att be en bön och kasta upp telefonen i luften några meter för att kunna ta emot ett SMS. När hon mödosamt knappat sig fram till ”tryck tre om du vill säga upp ditt abonnemang” fick hon ett ”just nu är det många som ringer till oss, var god försök lite senare”. Några gånger. Väldigt smidigt. Väldigt. När hon väl kom fram (valde fakturafråga istället) fick hon reda på att hon inte kunde få loss sitt nummer på några månader trots slutfaktura. Slutfakturan kom. Och de ordinarie månadsfakturorna likaså. Vi upptäckte det av en slump. Fick öresrätt korrigering utan ett öre i kompensation. De släppte emellertid numret på stubben. Vilket de alltså kunnat göra med en gång. ”Bara du inte lämnar oss utan ett leende” sa de till henne på telefon.

Sambon skulle byta till Telia, det som fungerar minst dåligt härute i vildmarken, tre kilometer från tätort. Beställde en ny mobil dessutom. En röd. Där alla knappar fungerade så att våra SMS inte skulle komma att innehålla underligheter vilket ju på sikt kunnat leda till de mest ohyggliga missförstånd. Hursomhelst – i enlighet med ”kompensationen” så släppte tre numret vid ett visst datum. Och lagom dess kom ett brev med nytt SIM-kort från Telia och en liten lapp som sa att telefonen dessvärre var försenad. Sambon skulle härvid ringa upp Telia och fråga när de kunde behaga skicka telefonen varvid hon införde sitt nya SIM-kort i den gamla telefonen – men förgäves - den var operatörslåst. Vi hade vid tiden lyckligtvis en fungerande fast telefon så hon kunde med dess hjälp få reda på att ”det tyvärr är leveransproblematik gällande W995, men det är ingen fara för så var det med iPhone tidigare”. Hm, jamenvisst – då var det ju inga problem om det var samma sak med iPhone – då kan jag vänta… ”Kan vi hämta en telefon i en telia-butik, kanske? Nejnej, de har inga i lager”. Ett samtal till den lokala teliabutiken gav en annan upplysning. En timme senare knallade hon ut ur den med en ny lur i fickan.

Att telebolagen kan hantera sina kunder som de gör och att de låter en skara kundtjänstmedarbetare smaka bitterheten är rent groteskt. Det tar oss tillbaka ett par hundra år i utveckligen till en semifeodal tillvaro där den enskilde mosas under den med makten och stålarna. Groteskt.

Men det allra djävligaste är att det inte verkar finnas något riktigt bra sätt att ge igen på. Inte sådär på direkten. Och eftersom jag knappt kan ta mig ut på internet eller prata i telefon längre så utgör jag väl knappast något hot, även om jag skulle komma på något.

Mycket väl uttänkt, någon. Gratulerar!

måndag 8 mars 2010

Hålla-käft-och-vara-glad-dagen

I dag ska jag bara hålla käft och vara glad. Hela dagen. Imorgon får jag vara mitt eget mansgrisiga svin igen. Jag och alla andra stackare som är födda till fördummad maskunitet.


Livet kommer ur dig – och slutar i graven.

Du fick djupet – vi fick vandringsstaven.


söndag 7 mars 2010

Viktig information rörande VIKTIG INFORMATION

Detta meddelande innehåller VIKTIG INFORMATION till dig som tänker informera någon om något som du själv anser vara viktigt. Informationstexter har historiskt sett skrivit läsaren PÅ NÄSAN och förutsatt att denne är DUM I HUVUDET. För att vara helt säker på att informationen inte ignoreras brukar texten innehålla något med syfte att SKRÄMMA SKITEN UR läsaren för att få denne att haja till.

Detta sätt att KORVSTOPPA och förvänta sig ÅTLYDNAD har varit förhärskande sedan den stora massan började KUNNA LÄSA. Men den stora massan har börjat TRÖTTNA inför mängden PÅSTÅDD VIKTIG INFORMATION. Den STORA MÄNGDEN viktig information gör paradoxalt densamma MINDRE VIKTIG.

Till följd av detta börjar allt fler att många IGNORERA meddelanden utformade på detta sätt. Istället för att följa en instruktion punkt till pricka, verkar man nu istället vilja FÖRSTÅ INNEHÅLLET och SJÄLV AGERA utifrån den egna INSIKTEN, samt naturligtvis själv bedöma huruvida informationen är VIKTIG eller ej.

Detta är ett STORT STEG FRAMÅT för de som har förmågan att FÖRSTÅ SAKER, under det att det kan ställa till med bekymmer för genuina LUFTSKALLAR.

Istället för att SKRÄMMA SKITEN UR kan HUMOR begagnas för att få läsaren att ta till sig väsentliga delar av budskapet. FÖRSVINNER gör den där TRYGGA KÄNSLAN AV ATT NÅGON ANNAN HAR TÄNKT ÅT DIG, något som kan ha attraherat de som inte orkar tänka.

Resultatet blir emellertid att man MÅSTE TÄNKA SJÄLV ANNARS RÅKAR MAN ILLA UT. Vilket ju är själva essensen av DET NATURLIGA URVALET.

Varning! Ymnig användning av VERSALER i text kan orsaka HUVUDVÄRK.



Lite mer att klura på - lite bättre

lördag 6 mars 2010

Pensionär - gratulerar!

Idag fyller min far pensionär. Jo, det är sant – jag vet att det verkar fullkomligt orimligt vid men så är det. Nej, jag ljuger inte. Lovar!


Tror dessvärre inte att en inspektion av jubilaren skulle bidra till något slags övertygelse, det heller. Inte för ett ögonblick, dessbättre.


Kanske svårt att tro, men detta är faktiskt far och son. Det där gröna är gräs.


Folk att skälla på

Lite surludde? Ta då för guds skull inte ut det över den eller de de berör utan skäll på någon av de man faktiskt får skälla på. Här är topp fem:

1. Rökare. Detta målgrupp tar ju allsköns skit och inrättar sig i den egna förföljelsens led.

2. Folk som är eller har varit otrogna. Otrohet finns inte. Så är det bara.

3. Religiösa personer. För att må riktigt, riktigt bra är det att inte tro på något som gäller.

4. Folk med mycket pengar. För lycka kan inte köpas för pengar.

5. Politiker. Att engagera sig på det där sättet - måste föraktas.

Bark away!

Trosfråga

När något är en trosfråga - är det då en fråga om livsåskådning och vad man betraktar som det allra heligaste eller är det en fråga om intimklädsel?

Trosfrågor är i sanning komplexa frågeställningar. Underlivsåskådningens paraply göms livets stora frågor.

torsdag 4 mars 2010

Nygammal knapp

Har inte åkt bil till huvudstaden på länge. Tills idag, då. Och så hittade jag en spak jag inte använt på riktigt länge. Den var märkt med en symbol liknande denna:


DIagonal

Man kan läsa Dagens Industri om man vill. Man kan läsa om nyckeltal, konkurrensfördelar, affärsplaner, patent, noteringar, exists, trender, tendenser, analytikerkårar, fonder, investeringar, regleringar, sammangåenden, styrelseproffs, managementkonsulter och potential.

Man kan läsa Dagens Industri – suga åt sig mönstren och sedan söka applicera dem på sin egen verksamhet. Se det som något mekaniskt – se det som något rationellt var och en kan och bör göra. Blåsa upp. Blåsa ut.

Får inte till det. Har aldrig fått. Inte på det sättet.

tisdag 2 mars 2010

Snöbävningssäkring

Lyssnade på P1 igår. De pratade om jordbävningar i Chile respektive Haiti. Haiti: svagare skalv men desto större förödelse. Chile: brutalare skalv men hanterbara skador. (Förenklat).

Warum?

Husens beskaffenhet bestämmer omfattningen av skalvens skador. Chile har resurser att bygga relativt jordbävningssäkert - det har inte Haiti haft. En stor plånbok kan skydda befolkningen mot naturens krafter.

Ganz Einfach.


Vad säger det om idrottshallar och stormarknader? Och gamla värdelösa lador. Och vad säger det om den där plånbokens utveckling?

Relik av svunnet välstånd.

måndag 1 mars 2010

Spådom

I tidningens horoskop stod häromveckan ”en reparation kan vara lyckosam idag”. Samma dag hade det vräkt ner snö (surprise!) och min hjulbenta traktor behövde få sin högra styrled (bilden) ompysslad med vinkelsip och pinnsvets, en reparation som jag på grund av min obefintliga skicklighet i fråga om bland annat metallarbete fått utföra många gånger.

Åtskilliga decimeter undanskottad snö senare börjar jag begripa att den senaste lagningen faktiskt hållit bättre än något tidigare försök. Helt in enlighet med horoskopet, alltså.

Diskuterade under en tågresa genom den vansinnigt enformiga nederländska landsbygden spådomar med en kollega som lever efter den kristna infallsvinkeln. Han sa att om kristendomen påbjuder att man håller sig borta från spådomar av olika slag då det kan komma att påverka subjektets beteende i strid med de av religionen fastlagda riktlinjerna. Ganska logiskt om man tar hans utgångspunkt i beaktande.

Och just i detta fall – var det i mitt öde att lyckas eller var jag extra noggrann eftersom jag läst tidningen och tyckte jag hade bättre chanser än vanligt att lyckas?